zaterdag 17 november 2012

Mens en lijden: Ramp op Pukkelpop

Vorig jaar was er een grote storm op de weide van Pukkelpop. Er waren enkele doden en heel veel gewonden. Er was een grote ravage en het festival werd al na de eerste dag afgelast. Er was ook veel fysisch lijden. Er waren heel wat mensen gewond.  

Ik was niet aanwezig op het festival, maar een hele hoop van mijn vrienden wel. Daarom ben ik die avond ook door een soort van hel gegaan. Dit was voor mij een soort van persoonlijk lijden. Er was geen gsm-verkeer door de storm. Ik wou al heel lang mijn vrienden contacteren om te weten hoe het met hen ging. Ik was heel erg in paniek want ik kon niemand bereiken. Ik was dan ook heel blij dat ik hen na enkele uren toch had gehoord. Dat is een heel grote last die van je schouders valt. Ik ging normaal gezien zelf ook naar Pukkelpop gaan. Mijn oma had al naar mijn mama ook gebeld om te vragen hoe het met me was, omdat ze dacht dat ik daar ook was. 

Het is een dag om niet meer opnieuw mee te maken voor de vele mensen op het festival.




http://www.youtube.com/watch?v=uFNUF3LxMG4&feature=related  

Mens en lijden: Afscheid van een vriend

Alles is voorgoed gedaan
Als jij er klaar voor bent
'k Heb aan je zijde gestaan
Mijn God, ik heb je graag gekend

Ik blijf nu hier jij gaat naar daar
En daar is niet zover van hier
We spreken af, ik weet niet waar
En daar ontmoeten we elkaar

Zonder jou tikt de klok even snel
Maar de tijden veranderen wel
Dus ik neem afscheid, jij moet nu gaan
Weet dat je in m'n hart altijd blijft voortbestaan

Slaap zacht, je hebt het verdiend
Je vocht tot aan je laatste zucht
En ga, ga nu m'n vriend
En droom voor eeuwig opgelucht

Net zoals vroeger kom je wel terecht
Ik weet je vindt een thuis heel gauw
En ik herhaal wat jij me ooit hebt gezegd
In m'n hart blijf ik je trouw

Zonder jou tikt de klok even snel
Maar de tijden veranderen wel
Dus ik neem afscheid, jij moet nu gaan
Weet dat je in m'n hart altijd blijft voortbestaan

En ik weet ik zou dankbaar moeten zijn
Maar precies daarom doet het zo'n pijn

Zonder jou tikt de klok even snel
Maar de tijden veranderen wel
Dus ik neem afscheid, jij moet nu gaan
Weet dat je in m'n hart altijd blijft voortbestaan

Zonder jou tikt de klok even snel
Maar de tijden veranderen wel
Dus ik neem afscheid, jij moet nu gaan
Weet dat je in m'n hart altijd blijft voortbestaan




Ik vind dit een heel mooi en emotioneel lied. Het doet me vaak de tranen in mijn ogen krijgen. Het wordt ook vaak gedraaid op begrafenissen. De tekst is ook heel mooi.

Mens en lijden: Rituelen

http://www.youtube.com/watch?v=uGYg7_cGCoI

In deze tentoonstelling De Goden Verzoeken van het Tropenmuseum gaat het over rituelen in het hindoeïsme. Rituelen rond geboorte, huwelijk en dood, maar ook in het dagelijks leven. De tentoonstelling legde een link met de belevingswereld van de bezoeker waarin deze actief kon deelnemen. Met een speciale sleutel kregen ze toegang tot aardige weetjes en namen ze deel aan rituelen.

Iedereen lijdt op zijn eigen manier en iedereen heeft zijn eigen rituelen. Dit ook bij de hindoes. Christenen hebben ook hun rituelen door hun bepaalde begrafenis of crematie. Bij hindoes zijn de rituelen helemaal anders.

Ik vind de rituelen bij de Christenen ook mooi. Op een begrafenis wordt de overledene op een mooie manier herdacht en herinneringen boven gehaald. 

Mens en lijden: Allerzielen

Als iemand doodgaat is volgens de christenen het enige wat er overblijft de ziel. De ziel kun je niet zien of voelen, het zijn je gedachten die doorleven na je dood. Met Allerzielen, het feest van al de zielen, worden de mensen die het afgelopen jaar zijn overleden herdacht.

Ik verwijs hier naar de cursus. De dood als overgang naar...
Veel mensen geloven dat de mensen verder leven wanneer ze sterven. Hun visie is dat er leven is na de dood.

Er zijn dan ook weer anderen die geloven dat het leven ophoudt bij het afsterven van het lichaam. 
Voor hen is er geen leven na de dood. Hoogstens kan je verder leven in iemands gedachten.

Ik ben van mening dat iemand verder leeft na de dood. Je draagt de persoon altijd mee in gedachten en in je hart. Als niemand de persoon vergeet, dan leeft ze verder. 

Ik heb nog niemand uit mijn dierbare kring verloren, dus Allerzielen 'vier' ik eigenlijk ook niet. 

woensdag 14 november 2012

Mens en samenleving: BZN

BZN is de afkorting van de organisatie: bond zonder naam. Het is een onafhankelijke beweging die het beste in mensen wil versterken. Ze bieden hulp in problematische samenlevingssituaties en motiveren mensen om hun probleem aan te pakken.


Ik heb veel respect voor de initiatieven van Bond Zonder Naam. Het is een organisatie die het beste in de mens wil versterken, en het opneemt voor de zwakkeren. De eerste beschutte werkplaats in Vlaanderen, het eerste vluchthuis voor vrouwen en ex-gevangenen waren allemaal BZN initiatieven. 

Ze hebben veel spreuken. 1 ervan is: "opgeven is geen werkwoord". Doorzetten, tegenslagen verwerken, obstakels overwinnen... het is voor velen een dagelijkse strijd. Het helpt als we er ons van bewust zijn, en elkaar wat helpen. Mooie voorbeelden werken ook inspirerend.



http://www.bzn.be/nl/home

Mens en natuur: Cohousing

Centraal wonen of cohousing is een alternatieve woonvorm waarbij een groep bewoners in verschillende woningen van meerdere, gemeenschappelijke voorzieningen gebruikmaken. Dit kan bijvoorbeeld een centrale ontmoetingsruimte zijn, een washok, een werkplaats en/of een gemeenschappelijke tuin. Een woning in een centraal wonen project kan een koopwoning zijn, maar ook een huurwoning.

Er zijn heel veel voordelen aan dit project. Zo heb je snel een opvang voor je kinderen.  Er is ook een grote band tussen de dorpsbewoners.

Ik vind cohousing een goed project omdat je op de steun van je buren kan rekenen en omdat je zo sociale contacten kan leggen. 

Ik verwijs hierbij naar de omgevingscirkels van Anouk Depuydt. Verbondenheid met zichzelf, de andere, het materiele, de groep en de natuur. Ik vind dat dit hier goed van toepassing is.

Ik persoonlijk zou dit niet kunnen. Ik heb mijn privacy nodig en zou het heel moeilijk vinden om altijd bij andere mensen te moeten zitten.




http://www.cohousingplatform.be/index.php?option=com_content&view=article&id=49&Itemid=117

http://nl.wikipedia.org/wiki/Centraal_wonen

Mens en samenleving: Living values education


Als we eens het idee lieten varen dat kinderen iemand moeten wórden?
Van nature zijn kinderen nieuwsgierig en leergierig.
Ze hebben vele prachtige kwaliteiten.
Ze zijn creatief, zorgzaam en ze kunnen voor zichzelf denken.
In een atmosfeer, gedragen door waarden, komen kinderen tot ontplooiing en bloei.
Bij living values is er veel aandacht voor het ontdekken van de bijzondere waarden die jij in je hebt. Er is ook veel ruimte om naar gevoelens en emoties te kijken. Men wil aantonen dat elk kind uniek is op zijn eigen manier. Je moet van jezelf gaan houden.
Het is gebasseerd op de basisschool en de middelbare school. Het is een plaats waar je kan experimenteren met waarden en jezelf zo beter leren kennen.
Ik vind het goed dat deze organisatie bestaat. Zo leer je niet alleen jezelf beter kennen maar ook waar jij voor staat in het leven. Je leert kennen welke waarden voor jou belangrijk zijn en dit is belangrijk voor het verloop van je verdere leven. 
In de curus verwijs ik vooral naar de omgevingscirkels van Anouk Depuydt. De verbondenheid met onszelf. We zoeken verbinding met onszelf, met onze gevoelens, verlangens en gedachten. Mensen moeten leren zich goed te voelen in hun vel, zichzelf te aanvaarden met hun mogelijkheden en beperkingen.

http://www.livingvalueseducation.nl/kinderen/ 

Mens en samenleving: Rijnlands model

In het rijnlands model gaat het over de samenwerking tussen de overheid, de medewerkers en de werknemers. De overheid houdt zich zoveel mogelijk afzijdig. Dit model was voor lange tijd kenmerkend voor Nederland, maar door de dure bekostiging zijn ze meer opgeschoven naar het Angelsaksische model. 

Ik vind het een goed model omdat er rekening wordt gehouden met alle partijen. Niet enkel de werkgever, maar ook met de medewerkers.  In het model van het neoliberalisme gaat het niet echt over de overheid. Die moeten zich afzijdig proberen houden. Hier kan iedereen zich goed voelen doordat er rekening wordt gehouden met de verschillende partijen.

Ik verwijs bij deze naar de cursus waarbij er een uitdaging is om nu zelf in te staan voor de zingeving en uitbouw van een leefbare wereld. Er is een geloof in een maakbare wereld.

Ook verwijs ik naar de pluristische maatschappij waarbij er een grote verscheidenheid en diversiteit is. 

Ook de postmoderniteit is hier van toepassing. Waarbij de verschillende soorten culturen hogerop kunnen komen.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Rijnlands_model

maandag 12 november 2012

Mens en medemens: Kinderen zien, kinderen doen

Dit filmpje heb ik net bekeken. Ik vond het eigenlijk heel schrijnend en erg. De kinderen doen na wat de volwassenen doen. Naar volwassenen kijken kinderen op. Kinderen leren ook veel van volwassenen en nemen er veel van over. Hun ouders zijn vaak hun voorbeeld en daardoor proberen ze het gedrag van de ouder over te nemen.

Maar in onze maatschappij is niet altijd zo positief als dat het eruit ziet. De kinderen doen dus na wat de volwassenen doen. En dat is helemaal niet positief want de volwassenen tonen alleen maar negatieve dingen. Maar zo gaat het er ook aan toe in deze maatschappij. 

Kinderen zien, kinderen doen. De kinderen beelden stress uit, een crisis, partnergeweld, een zatte moeder, en nog veel meer. 

Kinderen horen dit allemaal niet te zien. Zij moeten nog een speels en onbezonnen leven hebben. Ook zouden zij hier ook niet naar mogen opkijken. Dit zijn geen goede voorbeelden voor hen. Dit geeft hen ook het voorbeeld van hoe zij later zouden moeten gaan leven, maar dat is helemaal niet goed.

Ik vind het filmpje heel erg, maar langs de andere kant ook de realiteit. Want deze situaties gebeuren in het echte leven ook.


http://www.youtube.com/watch?v=6JfHB2cruJU

Mens en zingeving: Wat het ook is


Wat Het Ook Is
Wat het ook is II        

Misschien is het zien            
Wat je nooit hebt geloofd  
Misschien is het leven  
Op water en brood      
Misschien is het iets      
Dat onzichtbaar wil zijn  
Het licht in de avond      
Dat langzaam verdwijnt    
       
Misschien is het grijs        
Een stad in de mist      
En zijn het de ogen      
In een getekend gezicht  
Misschien is het stil      
Onbereikbaar en ver      
Een wolk aan de hemel         
Een vallende ster                

Ze noemen het liefde           
Ze noemen het God      
Ze laten het vrij          
Of ze sluiten het op      
Ze noemen het hemel      
Ze noemen het thuis
Wat het ook is          
Wat het ook is.....                 

Misschien is het samen 
Of is het alleen          
Alleen het licht in jouw ogen  
En hoe jij beweegt      
Misschien is het soms
De ogen gesloten      
De handen gevouwen      
De armen geopend      


Ze noemen het liefde      
Ze noemen het God      
Ze laten het vrij          
Of ze sluiten het op      
Ze noemen het hemel      
Ze noemen het thuis      
Wat het ook is          
Wat het ook is          
Jij bent het voor mij      

Ze noemen het alles        
Ze noemen het leven      
Ze noemen het liefde      
Ze noemen het god       
Ze noemen het samen     
Ze noemen het hemel  
Ze laten het vrij
Ze sluiten het op
Ze noemen het vrijheid   
Ze noemen het weerloos
Ze noemen het passie
Ze noemen het pijn          
Wat het ook is       
Wat het ook is       
Jij bent het voor mij 

Mijn mening

Stef Bos schrijft liederen over de zingeving van het leven. Hij zoekt naar woorden. Hij zoekt naar een bepaald iets.
Ik vind het persoonlijk een heel mooi lied met een mooie betekenis.

Mens en medemens: wantrouwen


De helft van de Belgen wantrouwt andere mensen.
Een op de twee Belgische jongeren vertrouwt andere mensen niet.
Dat blijkt uit het onderzoek Connected, dat werd uitgevoerd door de jeugddienst voor informatie en preventie In Petto. Meer dan 1.700 jongeren, voornamelijk tussen 15 en 18 jaar oud, namen deel.
Diverse factoren hebben invloed op het wantrouwen jegens de medemens. Zo zijn meisjes iets negatiever ingesteld dan jongens: 55 tegen 44 procent. Ook het studieniveau speelt een grote rol. 73 procent van de leerlingen van het buitengewoon secundair onderwijs vertrouwt anderen niet. ASO-leerlingen hebben dan weer het meeste geloof in de mensen rondom hen: ‘slechts’ 41 procent oordeelt negatief.
In een klassiek gezin hebben jongeren minder angst (48 procent) dan in een nieuw samengesteld gezin (55 procent). Kinderen in een eenoudergezin komen er het bekaaidst af. Liefst 60 procent wantrouwt anderen.

Mijn mening:

Veel mensen wantrouwen de andere mens. Dit kan komen door verschillende factoren. Het kan komen door bepaalde ervaringen waardoor je het vertrouwen verliest in de medemens.
Maar het heeft ook te maken met het mensbeeld. De manier waarop je naar de samenleving en de medemens kijkt, bepaalt welke dingen je als maatschappij, als mens voorop zult stellen.  Als je mensbeeld al heel laag is, zal je inderdaad minder snel het vertrouwen hebben.
Je kan ook je vertrouwen kwijt geraken door een bepaalde waardeschaal. Sommige waarden zijn voor jezelf belangrijker als anderen.  Het is een rangorde aan waarden. Als sommige belangrijke waarden van je waardenschaal worden geschonden, dan zal je misschien als persoon sneller je vertrouwen in iemand verliezen.
Zo heb je ook een maatschappelijke waardenschaal. Iedere cultuur heeft en waardeschaal die meer belang heeft.

Ik persoonlijk geraak niet snel het vertrouwen in iemand kwijt. Enkel als iemand echt iets heel erg doet, dat mij waarden schaadt, dan kan ik het vertrouwen in iemand verliezen. Maar ik vind dat je wel iemand moet vertrouwen, omdat dat belangrijk is.


Mens en medemens: Roken


Moeten we nog investeren in rokers?

De gerenommeerde cardioloog Pedro Brugada (UZ Brussel en VUB) zegt in een interview met De Morgen dat de overheid strenger moet optreden tegen al wie zichzelf ziek maakt. 'Moeten we nog blijven investeren in rokers die na een hartingreep blijven roken?'

Ik ben van mening dat er niet meer mag geïnvesteerd worden in rokers. Ik ben een anti-roker. Ik heb zelf nog nooit gerookt want ik ben er zeer hard tegen. Het is heel erg ongezond. Er is al heel veel campagne om rokers te doen stoppen. Als mensen een hartingreep moeten krijgen, en daarna nog blijven roken, wat is dan het nut dat de overheid blijft investeren in campagnes voeren om mensen te doen stoppen?

De mensen maken zichzelf gewoon ziek. Als je nog niet snapt dat je moet stoppen met roken als je al een hartingreep hebt gehad, dan is het al wel heel ver gekomen vind ik.

De ziekteverzekering betaalt achteraf de hartingreep terug. Maar wat nut heeft dat dan? Dan is het alsof je zou zeggen: Rook maar, als er iets gebeurt, de verzekering betaalt het wel terug.

De overheid moet eigenlijk nog strenger opkomen.  Ze moeten preventiever zijn. Ze moeten vooral jongeren aanzetten tot niet-roken. Ze moeten de jongeren op hun verantwoordelijkheid wijzen en tonen hoe ongezond roken wel is.







Mens en zingeving: keuzes


 Hoe reageer jij als iemand zijn taak niet heeft gemaakt?
Sommige leerkrachten geven een nul, anderen trekken het zich niet aan, de anderen geven een nota, andere leerkrachten trekken enkele punten af. Het is heel subjectief voor elke leerkracht.
Direct een nul geven vind ik geen optie. Als de taak na enkele weken nog niet is ingediend, moet er een nul volgen.
Persoonlijk zou ik gewoon elke dag een punt aftrekken als de taak niet is ingediend.
Het gaat over een ethiek van verantwoordelijkheid.


Mens en zingeving: geloven in God, ja of nee?


Bijna 65 procent gelooft niet meer in God
03/10/11 bron: De Morgen


"In Vlaanderen woont nog amper vijf procent van de bevolking, vooral oudere mensen, een zondagsviering bij. Zo'n 63 procent van de Vlamingen gelooft niet meer in God." Dat zegt mgr. Luc Van Looy, bisschop van Gent, in een interview met het tijdschrift van Wereld-Missiehulp.
"Met onze jeugd is het nog erger gesteld: tachtig procent van de Vlaamse jongeren stelt geen vragen aan de kerk. God én zijn gebod zijn niet meer aan hen besteed. Vlaanderen is een missieland, jawel". "De aanpak van dit probleem is moeilijker dan in Congo, India of Korea. Bij ons heerst momenteel een totale onverschilligheid. De Vlaming windt er geen doekjes om: de kerk heeft geen boodschap voor mij", aldus de Gentse bisschop.

"Vandaag zijn er priesters en zusters tekort om het geloof te verkondigen. Om dat enigszins op te vangen én om zo veel mogelijk mensen te engageren die bereid zijn om het christelijk geloof te verkondigen, zijn in sommige bisdommen 'Scholen voor Geloofsverdieping' opgericht", stelt mgr. Van Looy.

Volgens de bisschop zijn de media voor tachtig procent verantwoordelijk voor de drastische achteruitgang. "Zij hebben geen oog én oor meer voor de christelijke boodschap. Die houden ze liever verzwegen. Daarentegen lepelen de media liever een anti-boodschap druppelsgewijs in bij de lezer/kijker/luisteraar". (belga/adha)

Mijn mening:

In vergelijking met vroeger begrijp ik wel dat er minder en minder mensen geloven in God. Onze maatschappij kent grote veranderingen en de vroegere  onverklaarbare dingen worden niet langer meer aan het geloof gekoppeld, maar eerder aan de wetenschap. Volgens mij is het niet de media zoals men hier in dit artikel vermeld dat het geloof doet dalen, maar wel de toenemende wetenschappelijke verklaringen! Mijn geloof is er ook zwaar op achteruit gegaan sinds ik ontdekt heb dat ik eigenlijk geloofde in iets wat nooit echt bewezen was. Geloven biedt voor mij geen zekerheid, je kan er misschien wel tot rust van komen of het kan dan voor andere mensen zich sterker maken, maar voor mij en voor de meeste jongeren spreekt het geloof niet echt meer aan.  Ik denk dat het aantal gelovigen wel nog zal dalen in 

Mens en zingeving: Maar wie is God?



Dit is een site over de betekenis van God. Wie is God en waarvoor staat hij? Wie is hij? Wat doet hij? Hoe ziet hij eruit? En geloof ik erin?

Voor mij persoonlijk heb ik een visie van monotheïsme. Er is maar 1 God.  Elk persoon heeft zijn eigen godsdienst. Elke gelovige gelooft in een geloof à  doctrinele dimensie.

Thuis ging ik vroeger naar de kerk. Ik was vrij gelovig. Ik ben ook gedoopt en heb mijn communie gedaan.  Mijn oma en opa waren ook zeer gelovig. Dit zetten ze over van generatie tot generatie.



Mens en zingeving: Ik eerbiedig

Eerbiedigen is er rekening mee houden en waarde aan hechten. Waarden zijn idealen. We drukken daarmee uit wat voor ons een bepaalde waarde is. Dat linken we dan weer aan normen. Normen zijn een soort  van regels. Er zijn een heleboel normen waarmee je rekening moet houden.
Eerbiedigen is dus rekening houden met de waarden. Ik ben het ermee eens. Als je geen rekening houdt met de waarden van anderen, kan je niet leven als een goede medemens. Zelf in je leven heb je bepaalde waarden die voor jezelf belangrijk zijn.
Mijn waarden die voor mij belangrijk zijn, zijn respect, zorgen voor anderen, vrolijkheid, spontaanheid,…
De normen die bvb bij het samenwerken horen, zijn: op tijd komen, op tijd afzeggen als je niet kan komen, respect hebben voor elkaars mening,…


Mens en zingeving: Ruim helft Belgische jongeren voelt zich gelukkig


Iets meer dan de helft (54 procent) van de Belgische jongeren tussen 15 en 25 jaar beschouwt zichzelf als gelukkig. Eén op de zeven voelt zich ongelukkig. Toch blijken Belgische 'Millennials' minder tevreden dan hun leeftijdgenoten in Nederland, waar ruim 65 procent zegt gelukkig te zijn.

Dit heeft misschien te maken met de doctrinele dimensie. Dat wil zeggen dat elke godsdienst  een leer behelst, die uitdrukt wat een godsdienst inhoudt, waarin een gelovige gelooft.
Ook link ik naar de sociale dimensie. Er zit een sociaal kantje aan: de rituelen worden in groep beleefd.  Gelukkig zijn heeft niet enkel te maken met jezelf, maar ook met anderen. Zonder de vriendschap en liefde van andere vind ik dat je weinig gelukkig kan worden. Ik vind dat geluk niet bepalend is door jezelf, maar door anderen.
De ervaringsdimensie speelt ook een grote rol vind ik. In het dagelijks leven speelt de verbondenheid  met en de relatie met, een heel belangrijke rol. Zoals de verbondenheid met anderen zorgt voor geluk.



Ik vond dit een heel passende foto. Hier zie je aan deze 2 mensen dat ze geluk uitstralen. Dit kan waarschijnlijk komen door de persoon naast hen of door een andere persoon. Ik vind dit een heel duidelijk voorbeeld ervan.


Mens en medemens: De sociale omgang

http://www.youtube.com/watch?v=jrJ2nFiiBfI

In het filmpje gaat het over de spontane vriendelijkheid. Een lach is al heel veel gevraagd precies. Ik vind dit ook. Heel weinig mensen groeten elkaar nog als ze op straat lopen. Je wordt vrolijk als je mensen ziet lachen en als mensen je groeten. Ik vind het een heel belangrijke waarde. Misschien kan dit komen doordat de mensen heel veel stress hebben en razen door het leven. Tegenwoordig is iedereen heel gestresseerd en dit uit zich in het verbaal gedrag van de mensen. Vroeger gebeurde dit veel minder. Mensen waren heel vriendelijk voor elkaar en zeiden elkaar een goeiedag. Maar toen was er ook veel minder stress.
Persoonlijk vind ik dit redelijk erg. Ik probeer  wel vaak te lachen naar mensen of mensen te groeten. Ik ben van visie dat mensen moeten vriendelijk zijn voor elkaar en dat mensen sneller vrolijk worden als ze een goeiedag of een lach krijgen. 






dinsdag 6 november 2012

Mens en samenleving: oproeien in verbondeheid

Een goede band met jezelf, de ander, de materie, de samenleving en de natuur of het grote levensgeheel maakt dat je er respectvol mee om gaat. Iemand die je ervaart als medemens, kwets je niet. Iets waar je je (mede) eigenaar van voelt, beschadig je niet.

De test die bij het artikel hoort vind ik heel mooi. Het gaat over vertrouwen in jezelf en in anderen. Ook met alles respectvol omgaan, dan wordt je een mooi mens. Pas door zo te leven zoals het tekstje hierboven, wordt je een goed mens. Het is belangrijk om een goede band te hebben met jezelf. Je moet weten wie je bent en je moet het positieve uit je halen. Het is ook belangrijk dat je een goede band hebt met de ander en de samenleving. Hechte banden maken je sterk, maken de samenleving sterk en maken de bereidheid je in te zetten voor anderen en de natuur groter. Je gaat je meer gaan engageren voor de samenleving en de natuur wanneer je je goed voelt in je vel. Door een goede opvoeding onder andere krijg je een goed zelfbeeld en voel je je beter in je vel zodat je op alle vlakken van samenleving, de ander en de natuur, beter gaat functioneren.

http://www.opgroeieninverbondenheid.nl/

Mens en natuur: warmlopen voor groene energie

“Goedendag! Ik sta hier gewapend met een breinaald en een zwarte zak water die in een boom hangt. Waar is dat nu weer goed voor? Wel, die zwarte zak hangt hier om op te warmen. Net zoals een zonneboiler die je op je dak kan leggen ... die voor jou dan warm water maakt. Zo zal ook deze zak ook opwarmen door de zon. Als de zon recht boven de aarde staat en die schijnt recht naar beneden, dan schijnt de zon aan 1350 watt per m². Dat is meer dan een microgolf. Dus per m² staat er constant een microgolf te draaien die uw water kan opwarmen. Nu, in België staat de zon iets lager en schijnt ze schuin in. Dus het wattage zal iets minder zijn. En die zak is ook geen m² groot. Laat ons zeggen dat hij een tiende van een m² is. Dus laat ons zeggen dat zie zak bij goed zonlicht in België opwarmt aan 50 à 60 watt ongeveer. Anderhalf uur in de zon deze zak ... en je hebt zeer aangenaam water om te douchen. Hoe douche je dan? Je gaat onder de zak staan en ge prikt daar gaatjes in.” Lieven steekt de breinaald in de lucht en prikt gaatjes onderaan de zak, waarop hij zegt: “Bijvoorbeeld drie gaatjes. Een, twee, drie gaatjes ... voor een iets langere douche waar wat minder water uit komt. Heb je liever een snelle douchewaar meer water uitstroomt? Dan prik je daar nog wat gaatjes bij. En dan kunt ge ... pffff ... enfin ja, douchen!”

Daarna  toont Lieven het bordje met de campagneslogan  ‘zonneboiler-warmtepomp-pelletketel. Kies voor groene warmte. Surf naar www.energiesparen.be.’

Zo simpel kan het zijn. Er zijn honderden manieren om te besparen. In onze maatschappij zijn we heel slecht bezig qua klimaat. We verbruiken heel veel energie en dat is niet goed voor de aarde.

Ik persoonlijk probeer al heel hard mee te werken om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Het zit hem in kleine dingen. Ik zet bvb. mijn chauffage niet altijd op het warmste. Vanaf dat ik niet meer in die ruimte zit, zet ik dan ook de chauffage af. Ook doe ik mee aan het recycleren van batterijen en nog veel meer.

Als we allemaal een bijdrage geven, en ons inzetten om het milieu te verbeteren, dan geraken we er. Enkel als iedereen meehelpt. 



http://www.menen.be/nieuws/krijg-jij-het-ook-zo-warm-bij-het-zien-van-je-energiefactuur

maandag 5 november 2012

Mens en samenleving: Zelfdoding


Elke jongere die uit het leven stapt, is een aanklacht tegen ons, volwassenen, die hun een wereld nalaten waarin zij voor zichzelf geen toekomst zien. 


Dit artikel gaat over jongeren die uit het leven stappen.
Wat doen wij met onze wereld? Hoeveel jongeren moeten wij nog verliezen, voordat we als Vlamingen echt wakker zullen liggen? Voordat we hun duidelijk hebben gemaakt dat zij het beter kunnen doen dan wij? 
Enorm veel jongeren stappen uit het leven in België. Jongeren stappen uit het leven en laten volwassenen en anderen achter met heel veel verdriet. Meer dan ooit stappen jongeren uit het leven. Dit kan komen door de crisis.  Ook op internet staan heel veel tips tot zelfdoding. Dit vind ik heel erg. Het internet steunt dat uiteindelijk de jongeren tot zelfdoding.
Ik ben van mening dat jongeren geen zelfmoord mogen plegen. Er is altijd een uitweg uit problemen. Je kan erover praten met andere. Als je zelfmoord pleegt, trek je zoveel mensen erin mee. Zoveel mensen zullen verdriet hebben door de zelfdoding van een ander.


Mens en medemens: Koppel kiest bewust voor down.


Vele mensen laten hun kind weghalen wanneer het een afwijking heeft. Ze denken dat het niet gaat kunnen functioneren in de maatschappij en dat het veel aandacht en tijd zal vragen.

 Het syndroom van down is een aangeboren afwijking die gepaard gaat met een verstandelijke beperking. In de volksmond wordt het ook wel mongolisme genoemd.

Vanuit het geloof staat er dat je niemand mag doden. Ook geen ongeboren kind dus. De meeste sterk gelovige mensen gaan zich hier heel hard aan houden.

Aan de ene kant is het persoonlijk. Iedereen heeft er zijn eigen mening over. Het hangt van vele facetten af. Ik persoonlijk zou het niet laten weghalen. Zo een kind kan even gelukkig worden als een ander kind.
Maar het kind kan heel veel gezondheidsproblemen hebben en heeft ook veel tijd en aandacht nodig. Sommige mensen kunnen dit gewoon niet aan.


Mens en samenleving: Eigen jeugdbeweging voor allochtone jongeren?


In het artikel gaat het erover dat de allochtone jongeren een eigen jeugdbeweging zouden krijgen. Minister Pascal Smet van Jeugd wil een aparte afdeling voor allochtone jongeren.

Chirojeugd Vlaanderen is geen voorstander voor de keuze van de minister. Ze willen diversiteit. Ik ben het eens met hun mening. Ik vind dat allochtone jongeren zich moeten integreren in de maatschappij. Zo gaan ze zich ook beter kunnen aanpassen en mensen leren kennen. Wanneer ze enkel bij de allochtonen blijven, zullen ze zich niet integreren in de maatschappij.

Vzw Scouts en gidsen Vlaanderen staat minder negatief tegenover dit idee. Zij vinden dat er een aparte afdeling mag zijn.

Ik blijf bij mijn visie en vind dat ook allochtonen zich moeten integreren in de maatschappij.



Mens en zingeving: Mijn geluk


We lachen hard om een mop. We glimlachen zachtjes om het geluk.




Dit is een filmpje over geluk. Verschillende mensen van verschillende nationaliteiten vertellen over hun geluk. Geluk is voor iedereen anders. Het zit ook in kleine dingen. Sommige rijkere mensen worden gelukkig van luxe, mensen die het minder breed hebben worden gelukkig van kleine dingen.
Voor mij zit geluk ook in kleine dingen. Ik word gelukkig door in gezelschap te zijn met mijn vrienden. Ik heb het gevoel dat ik volledig mezelf kan zijn. Ik voel ook enorm veel blijdschap door een geboorte van een nieuw familielid. Ook uitgaan klinkt misschien een beetje bizar. Maar ik hou van muziek, ik hou ook van dansen en van mijn vrienden. Dat zijn 3 dingen dat ik daar kan combineren. Ik hou er niet van om zat te zijn, ik drink helemaal niet veel en kan me daardoor altijd volledig geven. Ik voel me gelukkig daar.

Geluk is er voor mij ook wanneer ik een doel bereik. Mijn doel is nu om in mijn opleiding het eerste jaar goed te volbrengen. Wanneer ik dat doel bereik, zal ik gelukkig zijn.
Ik ga elk jaar naar Turkije. We deden vorig jaar een uitstap naar de sloppenwijken. We hadden eten mee. Als we erdoor liepen, hadden we eten mee en gaven we ons eten aan de mensen die enorm veel honger hadden. Die mensen waren zo gelukkig. Daar waren geen woorden voor. Pas dan besef je hoe goed je het wel hebt. En dan merk je pas hoe gelukkig die mensen zijn met kleine dingen. 


  


Mens en samenleving: moeten de populaire studies duurder worden?


Steeds meer jongeren vinden hun weg naar het hoger onderwijs. Te weinig studenten kiezen echter voor richtingen die aansluiten bij de noden van de arbeidsmarkt. Bovendien zitten de aula’s in de populaire richtingen overvol. Kan het hoger onderwijs de instroom sturen door het inschrijvingsgeld voor knelpuntrichtingen te verlagen, en voor andere te verhogen?

Ik ben van mening dat dit niet zou mogen. Ik vind het onaanvaardbaar. Mensen die het minder breed hebben, zouden al een richting moeten kiezen die een knulpuntberoep is. Gewoonweg omdat ze de richting niet kunnen betalen die duurder zijn. De studiekeuze mag niet alleen afhangen van het diploma op de arbeidsmarkt of van het inschrijvingsgeld. Een jongere heeft de grootste kans op succes als hij kiest op basis van zijn persoonlijke interesse en motivatie.
Mensen die het goed hebben financieel, zullen hier verder geen last van hebben. Enkel de sociaal zwakkeren zullen hier veel problemen door krijgen. Daardoor vind ik het geen goede keuze.

Ik vergelijk hier ook met het artikel van Paul Verhaeghe. Hij is het er niet mee eens dat inschrijvingsgeld zou moeten verhoogd op verlaagd worden. Hij is er radicaal tegen.



Mens en samenleving: 50+ en afgeschreven.


Het artikel gaat over 50 plussers die niet meer aan een job geraken. Wanneer ze op oudere leeftijd hun job verliezen, geraken ze heel moeilijk terug aan een job. Werknemers nemen veel sneller jonge mensen aan. Ze denken misschien dat mensen boven de 50 minder meer aankunnen. Ook nemen ze waarschijnlijk minder snel de 50 plussers aan omdat ze ook al meer kosten. Hun loon ligt hoger als de jongere werknemers.

Ik vind dit niet goed. Ik vind dat 50 plussers nog aan een job moeten geraken. Nu moeten ze doppen tot hun pensioen. Ze moeten hun tijd ook vullen met andere dingen. Doordat ze niet meer aan een job geraken, verdienen ze ook geen deftig loon meer. Ik vind het een groot probleem.