"Voedselverspilling in Europa halveren tegen
2025"
do
19/01/2012 - 21:22 Het Europees Parlement wil de
voedselverspilling in Europa tegen 2025 halveren. De parlementsleden hebben
daarover een resolutie opgesteld met een hele waslijst aan maatregelen.
Per Europeaan gaat momenteel zo'n 179 kilo voedsel verloren. Bij
ongewijzigd beleid dreigt die verspilling tegen 2020 nog eens met 40 procent
toe te nemen.
Volgens Europese cijfers verspillen gezinnen, producenten,
handelaars en horeca elk jaar 30 tot 50 procent van het eetbare en gezonde
voedsel. Vanuit economisch oogpunt is dat een groot verlies, maar het ontlokt
ook ethische vragen op een moment dat bijna 80 miljoen Europeanen onder de
armoedegrens leven en 16 miljoen Europeanen afhankelijk zijn van voedselhulp.
In de resolutie mikken de Europarlementsleden op een halvering
van voedselverspilling tegen 2025. Bij de gezinnen bijvoorbeeld, die goed zijn
voor ruim 40 procent van de verspilling, kan tot 60 procent voorkomen worden.
De resolutie lijst alvast een hele batterij maatregelen op nationaal en
Europees niveau op, van sensibiliseringscampagnes tot regels over verpakking en
etikettering.
Zo
blijkt er nogal wat verwarring te bestaan tussen het kwaliteitsgerelateerde
"ten minste houdbaar tot" en het veiligheidsgerelateerde "te
gebruiken tot". "Volgens een recente enquete van de Europese Commissie begrijpt 18
procent van de Europese burgers de vermelding "ten minste houdbaar
tot" niet. Hierover meer duidelijkheid scheppen voor de consument, kan een
stap vooruit betekenen", meent Frieda Brepoels (N-VA).
Voedsel is van grote waarde
en heeft een grote invloed. Voor ons persoonlijk (gezondheid, lifestyle,
beleving). Voor onze maatschappij (economisch, dierenwelzijn, ecologisch). Zo is de economische waarde van
voedsel groot. We verliezen niet enkel
heel veel geld aan het kopen van voedsel, maar ook voor de natuur is het niet
goed. Er worden o.a. veel dieren geslacht waarbij het dan absoluut niet nodig
is. Het is belangrijk in de maatschappij dat de voedselverspilling verminderd
want zo kan het niet verder. Sinds 18 oktober 2012 ging de documentaire "muffinman" in premiere. Dit is een documentaire die gaat over de verspilling van voedsel. Het verhaal gaat over Steven Geynst (de muffinman). Hij werd twee jaar geleden door het Dendermondse parket gedagvaard wegens het 'bedrieglijk wegnemen' van twee zakken oude muffins uit een afvalcontainer van een Rupelmondse supermarkt. Steven De Geynst heeft tien jaar lang 'geskipt/gecontainerd' (zoals het vergaren van voedsel uit afvalcontainers wordt genoemd), eerst uit noodzaak en later om het voedsel uit te delen aan minder bedeelden en volkskeukens. Hij had speciaal koelkasten en diepvriezers aangeschaft om het eten in te bewaren. Nu heeft hij er geen tijd meer voor, want skippen is een voltijdse bezigheid. Hij is nu bezig met lezingen geven over voedselverspilling en werkt bij Samenlevingsopbouw in Antwerpen. Daardoor is het idee ontstaan om een documentaire te maken.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten