Stelling 1:
"Pesten was vroeger een probleem op de scholen, nu is het volop aanwezig op de werkvloer, als
een typisch symptoom van onmacht, waarbij de frustraties afgereageerd worden op
de zwaksten."
Dit is een citaat van Paul Verhaegen. Ik ga akkoord met deze stelling. Helaas krijgen meer en meer werknemers op het werk te maken met pesten. Waarschijnlijk is dit toe te schrijven aan de toenemende werkdruk en de toenemende onverschilligheid waarmee werknemers onderling te maken hebben.
Ik snap alleen niet dat volwassen personen zich hiertoe gaan verlagen. Ik snap al niet dat kinderen dit doen, laat staan mensen boven de 18 jaar. Ze zouden zich toch volwassen genoeg moeten gedragen om dit niet te doen?
Het kan soms zo ver gaan dat het slachtoffer zich gaat isoleren, zich angstig voelt, het gevoel heeft van wanhoop en hij kan zelf zelfmoordgedachten hebben.
De werkgevers zouden op zo een moment een vertrouwenspersoon moeten aanstellen en de slachtoffers opvangen. Hij zou gewoon moeten maken dat er niet gepest wordt op het werk.
Meestal zijn pesters zelf mensen die problemen hebben. Ze kunnen stress hebben, zich minderwaardig voelen, hogerop willen klimmen en niet kunnen, of hebben conflicten thuis.
Stelling 2:
"Bij die nieuwe identiteit (de mens als ondernemer) hoort er ook een nieuw levensdoel: succes. Dit is wat jongvolwassenen elkaar toewensen bij wijze van afscheidsgroet. Succes bij de examens, succes op vakantie, succes in de relatie, succes op de werkvloer. De klassieke vraag naar ‘het goede leven’ klinkt in deze context heel erg wollig – goede léven? De nieuwe norm heet effectiviteit, het doel is materiële winst, de daarbij behorende deugd hebzucht. In deze redeneerlijn is er geen ethisch verschil tussen de bankiers die mensen heel bewust ‘toxische’ beleggingen aansmeerden, de Britse parlementariërs die vervalste onkostennota’s indienden, en de jongeren die winkelgalerijen in London plunderden met als slogan ‘If you can’t make it, take it’. Ecce homo, dit is de mens – zoals we hem gemaakt hebben."
Het is inderdaad waar dat succes belangrijk is tegenwoordig. Als je succes hebt, dan maak je het. Dan kijken mensen naar je op. De maatschappij verwacht dat mensen het goed gaan doen. Dit vind ik eigenlijk geen goede ingesteldheid. Mensen gaan hun best doen. Sommige geraken er door niks te doen, en sommigen knokken er heel hard voor. De maatschappij zou beter rekening houden met mensen die hun best doen, maar dan niet heel veel succes behalen ipv mensen die succes hebben door niks te doen.
Stelling 3:
"De onvermijdelijke keerzijde hiervan is een groeiende groep die zich mislukt
voelt, meestal reeds vanaf de leeftijd van tien jaar. Loser! Is het voornaamste
scheldwoord vandaag op de speelkoer van de lagere school. Sommige van die
losers komen in opstand, maar het merendeel wordt sociaal angstig, autistiform,
depressief, en nagenoeg altijd hyperconsumerend. Er gaan nu al stemmen op voor
wat men vroegdetectie heet – het woord alleen al, met als belangrijkste argument dat
ingrijpen bij kleuters economisch meer rendabel is."
Doordat de druk op het behalen van succes zo groot is, voelen veel mensen zich mislukt als ze dit niet of niet volledig halen. Ook als kinderen op school of in hun vriendenkring geen succes behalen worden ze bestempeld als een loser. Ik denk dat dit waar is, dat in onze huidige maatschappij dit komt door de grote druk. Als je het populaire kind bent van de klas, zal je gaan neerkijken op kinderen die dit niet zijn, de kinderen die meer verlegen zijn. Dat zijn dan de zogezegde losers van de klas. Het kind kan zich hierdoor heel slecht voelen. Het kind kan langs de andere kant heel veel talenten hebben, maar dit daardoor niet tot uiting laten komen. Als er wordt gewerkt aan de tantenten van het kind, kan het kind ook succesvol worden.
Stelling 4:
"Sociologisch onderzoek van Wilkinson en Pickett toont aan dat er eenIk ga akkoord met deze uitspraak. Daardoor komt er crimibaliteit en nog veel meer.
perfecte correlatie bestaat tussen de omvang van inkomensverschillen enerzijds en
zo ongeveer alle belangrijke gezondheidsparameters anderzijds. Kort samengevat:
hoe groter de inkomensverschillen in een regio, des te meer mentale stoornissen,
tienerzwangerschappen, kindersterfte, agressie, criminaliteit, drugsgebruik en pillen;
des te lager de gemiddelde levensverwachting, lichamelijke gezondheid,
onderwijsresultaten, sociale mobiliteit en ruimer, de gevoelens van veiligheid en
geluk. Bovendien – en dit zal voor veel mensen zeer verrassend zijn – bovendien
gelden deze resultaten voor alle lagen van de bevolking, en blijven ze niet beperkt tot
de laagste sociale klassen."
Als mensen op het einde van de maand het moeilijk hebben om rond te komen, gaan ze dit niet kunnen uitgeven aan verzorgingsproducten en geneesmiddelen. Ze gaan hun geld gaan uitgeven aan het hoogstnoodzakelijke zoals eten en verwarming. Ongeveer 1 kind op 5 is kansarm, ookal kan het er niet aan doen. Dit noemt generatie armoede. Het gaat over van ouder op kind, en blijft meestal in de familie. De hygiene van het kind is meestal ook niet optimaal. Ook voor schoolkosten gaat het moeilijker, daarom dat het kind vaker gaat achter geraken. Omdat de kinderen geen geld hebben om deel te nemen aan hobby's of aan verenigingen, geen geld hebben voor speelgoed, of een goede computer, gaan ze gaan hangen op straat. Dat kan verschillende gevolgen hebben. Ze gaan in de criminaliteit, worden agressief, beginnen te roken of geraken aan de drugs. De kans dat ze school beginnen te verwaarlozen wordt groot; Daardoor is de kans op een goed diploma ook al lager waardoor hun inkomsten bij hun beroep daarna ook weer lager zullen zijn.
Bij jongeren van een rijkere klasse, is het probleem dat ze niet weten wat ze met hun geld moeten doen. Als ze zwanger geraken, kunnen ze een abortus doen. Ook omdat ze teveel geld hebben, en niet weten wat ermee te doen, willen ze wel eens drugs proberen. Wanneer het gezin problemen heeft, kunnen ze dit veel makkelijker oplossen dan mensen die het minder breed hebben. Daarom gaan ze misschien vaker met problemen te maken hebben. Dit omdat ze weten dat ze geld genoeg hebben om dit op te lossen.
.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten